Tui-Na massage

Tui-Na massage

Tui-Na therapeutische massage

ALGEMEEN
Een Tui-Na massage (spreek uit twiena) is een therapeutische massage en heeft tot doel lichamelijke en geestelijke aandoeningen te verminderen.
Tui-Na behoort met acupunctuur en kruidentherapie tot de Traditionele Chinese Geneeswijze. In China heeft men een geheel eigen visie ontwikkeld met betrekking tot de relatie tussen  mens en natuur.
Hierbij wordt de mens in het geheel geplaatst en worden psychische, emotionele, fysieke, omgevings- en voorouderlijke factoren met elkaar in verband gebracht.

Tuina kent een grote variëteit aan massagetechnieken die op het lichaamsoppervlak toegepast worden en daarnaast diverse manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam worden uitgevoerd.

Het gehele lichaam, zowel extern in de huid als intern in spieren en organen, wordt verbonden door Meridianen (energiebanen), waar Qi (energie) en Bloed doorheenstromen. Blokkades en onregelmatigheden in de Meridianen kunnen klachten veroorzaken. Met behulp van Tui-na kan men deze blokkades opheffen en de circulatie van Qi en Bloed bevorderen. Zo wordt er weer een Yin-Yang balans geschapen, de energie in het lichaam versterkt en innerlijke organen in evenwicht gebracht.

Indicaties: spier- en gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, migraine, stress, overgangsklachten en maag- en darmproblemen.

KINDER TUI-NA
Kindertui-na wordt in 1602 voor het eerst genoemd in Chinese geschriften. Sindsdien heeft de Kindertuina zich steeds verder ontwikkeld en zijn er talloze boeken gepubliceerd. Kinderen accepteren Tuina zeer gemakkelijk omdat de manipulaties hun een behaaglijk gevoel geven. Bij deze therapie zijn, met uitzondering van huidaandoeningen en trauma’s ter hoogte van de te behandelen plaats, geen contra-indicaties te vermelden. Tuina vereist geen speciale medicinale bereidingen. Hooguit maakt men gebruik van talkpoeder of een andere tussenstof tijdens de massage.

Indicaties kinderen: het niet kunnen verteren van melk, het terug uitbraken van melk, nachtelijk huilen, verkoudheid, diarree, constipatie en koorts.